Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Tribina “Vojvodina nevidljiva u evrointegracijama”

28 Februara, 2019 @ 19:00 - 21:00

Pozivamo vas na tribinu Nezavisnog društva novinara Vojvodine i Vojvođanske inicijative za EU “Vojvodina nevidljiva u evrointegracijama”. Na tribini će biti predstavljen Izveštaj o pregovaračkom procesu za poglavlje 23 i uloga Autonomne pokrajine Vojvodine “Slabo iskorišćena iskustva i malo nadležnosti” autora Dalibora Stupara.

Pregovaračko Poglavlje 23 odnosi se na oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije, kao i na osnovna prava, koja obuhvataju pitanja torture i nehumanog ponašanja; zatvorski sistem; procesne garancije; položaj zaštitnika građana, pokrajinskog ombudsmana i zaštitnika građana jedinice lokalne samouprave; zaštitu podataka o ličnosti; slobodu misli, savesti i veroispovesti; slobodu izražavanja i slobodu i pluralizam medija; načelo nediskriminacije i položaj osetljivih (ranjivih) društvenih grupa; položaj nacionalnih manjina; položaj izbeglica i interno raseljenih lica; mere protiv rasizma i ksenofobije.

U ovim oblastima Srbija je pokazala sporiji napredak, ukazano je prilikom predstavljanja izveštaja Evropske komisije o Srbiji, koji je obuhvatio period od oktobra 2016. do aprila2018. godinu, u Novom Sadu pre nekoliko meseci.

Iako je izveštaj predstavljen u Skupštini AP Vojvodine, pokrajinske institucije u tom porcesu nisu dale značajniji doprinos.

Marginalno učešće pojedinih pokrajinskih institucija u izradi i realizaciji Akcionog plana odnosilo se uglavnom na pitanja vezana za nacionalne manjine.

Vojvodina nema značajnije ingerencije u ovim oblastima, ali i one koje ima ne koristi. Pokrajinska administracija je pasivna, neprepoznatljiva u procesu evrointegracija, a njene aktivnosti svedene su na oblast položaja manjinskih nacionalnih zajednica.

Nažalost, pokazuje se da i pregovarački proces samo učvršćuje centralističko upravljanje u Srbiji.

O posledicama centralizacije na funkcionisanje pokrajinske autonomije, ali demokratizaciju društva u celini i kvalitet života građana, na tribini će govoriti:

Dalibor Stupar – novinar, autor Izveštaja “Slabo iskorišćena iskustva i malo nadležnosti”

Žužana Serenčeš – medijska ekspertkinja

Duško Radosavljević – politikolog

Veljko Milić – pravnik

Branislav Bugarski – bivši pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu

Moderatorka: Branka Dragović Savić

Tribina se održava uz pomoć Fondacije za otvoreno društvo.

Details

Date:
28 Februara, 2019
Time:
19:00 - 21:00
Event Categories:
,
Event Tags:
, , , , , , , , , , ,

Organizer

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Website:
http://www.ndnv.org/

Venue

Medija centar Vojvodine
Zmaj Jovina 3/I
Novi Sad, Vojvodina 21000 Serbia
+ Google Map
Phone:
+381214723180
Website:
http://mcvojvodine.org