Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Tribina USTAV SRBIJE – DESET GODINA POSLE

Oktobar 26, 2016 @ 19:00 - 21:00

Učesnici:
Vesna Rakić-Vodinelić, pravnica
Dimitrije Boarov, novinar
Milivoj Bešlin, istoričar
Moderator:
Dinko Gruhonjić, novinar i jedan od osnivača Građanske Vojvodine
Pre deset godina, 28. i 29. oktobra, održan je referendum na kojem su, kako zvanični podaci kažu, građani podržali novi Ustav Srbije, a na njega je izašlo 54,91 % građana, opet po zvaničnim podacima. Čitav proces usvajanja Ustava pratio je veliki broj problema i nepravilnosti, pa se i noć između dva referendumska dana smatra periodom u kojem su “koze čuvale kupus”, sa ciljem da “navuku” natpolovičnu većinu birača. Najvažniji pravni akt zemlje posledica je međupartijskog dogovora, usvojen je bez ikakve javne rasprave, pravno je polupismen, a i poslanici u Skupštini Srbije su ga dobili na dan glasanja i digli ruku za njega ne pročitavši ga, što je verovatno svetski kuriozitet. Pored mnogih drugih sadržajnih manjkavosti, Vojvodina je u njemu svedena na budžetski trošak. U Vojvodini je inače ustavni referendum propao, jer je na njega izašlo značajno manje glasača od potrebnih 50%, a tu ni “koze” nisu bile od pomoći.
Kao vid protesta protiv načina na koji se donosi novi ustav, kao protest protiv ozbiljnih demokratskih deficita u njemu, jedan broj nevladinih organizacija (i nekoliko opozicionih partija) u zemlji organizovao je niz akcija koje su pozivali na bojkot referenduma, u dubokom uverenju da ovakav najviši pravni akt ne samo da ne može da reši niti jedan problem nego će samo dati vetar u leđa negativnim političkim i društvenim procesima. Među njima se izdvajala grupa nevladinih organizacija iz Vojvodine koje su, kroz saradnju na akcijama za bojkot referenduma, kasnije formirali neformalnu koaliciju Građanska Vojvodina.
Na tribini ćemo podsetiti na događaje od pre deset godina, ali govoriti i o tome kakve je posledice ovaj Ustav ostavio na našu političku i društvenu scenu. Pitanja kojima ćemo se baviti jeste svakako i položaj Vojvodine, ali ćemo pokušati da i istorijski osvetlimo uvek turbulentnu ustavno pitanje na ovim područjima.
Građansku Vojvodinu čine:
Centar za regionalizam, Novi Sad
Građanska akcija, Pančevo
Zelena mreža Vojvodine, Novi Sad
Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Novi Sad
Građanski fond Panonija, Novi Sad
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Beograd-Novi Sad
Centar za interkulturnu komunikaciju, Novi Sad
Vojvođanski građanski centar, Novi Sad
Centar građanskih vrednosti, Subotica

Details

Date:
Oktobar 26, 2016
Time:
19:00 - 21:00
Event Category:
Event Tags:
, , , , , , , , ,

Venue

Medija centar Vojvodine
Zmaj Jovina 3/I
Novi Sad, Vojvodina 21000 Serbia
+ Google Map
Phone:
+381214723180
Website:
http://mcvojvodine.org