Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Tribina “SRETAN VAM DAN REPUBLIKE, (ILI) PLAČI VOJVODINO!”

29 Novembra, 2018 @ 20:00 - 22:00

Nezavisno društvo novinara Vojvodine vas poziva da budete sa nama i našim gostima na tribini u Novom Sadu:

 

SRETAN VAM DAN REPUBLIKE, (ILI) PLAČI VOJVODINO!

Učesnici:

Sanja Kljajić, novinarka

Milivoj Bešlin, istoričar

Veljko Milić, advokat

Norbert Šinković, novinar

Moderatori:

Branka Dragović Savić, predsednica Izvršnog odbora NDNV-a

Dinko Gruhonjić, programski urednik NDNV-a

Na današnji dan pre 75 godina održano je Drugo zasedanje AVNOJ-a, u Jajcu, u Bosni i Hercegovini, kada su, na principima antifašizma, udareni federativni temelji Druge Jugoslavije, zasnovane na bratstvu i ravnopravnosti svih njenih naroda i narodnosti. AVNOJ, kao i 70. godišnjica istorijskog “ne” koje je Tito izrekao Staljinu 1948. godine i tako spasao Jugoslaviju da ne bude deo sovjetskog lagera, u Srbiji su gotovo potpuno ignorisani.

Srbija se, reklo bi se s razlogom, stidi svoga antifašizma, jer je većinska Srbija očigledno na strani snaga koje su do nogu potučene u Drugom svetskom ratu, upravo od strane partizana i antifašista. Pravdajući zločine iz devedesetih godina 20. veka, većinska Srbija želi da opravda i četničke, nedićevske, ljotićevske i ostale kvislinške zločine iz Drugog svetskog rata. Kroz istorijski revizionizam u Srbiji se promoviše nemoguće: gubitnici i naci-fašistički kolaboracionisti iz Drugog svetskog rata sada se proglašavaju pobednicima, a slavni pobednici, učesnici herojske narodnooslobodilačke borbe, namerno se guraju u zaborav.

Zbog stida od antifašizma, Srbija pokušava svoj identitet da konstruiše na rezultatima Prvog svetskog rata. Reč je o izrazito nasilnoj konstrukciji identiteta, što se najbolje može videti na primeru Vojvodine i obeležavanja 100. godišnjice takozvanog prisajedinjenja Vojvodine Srbiji. Kroz grube istorijske falsifikate, otvaranje kičastih spomenika i muzejskih postavki, štampanje knjiga iz lažne istorije, snimanjem filmova i serija baziranih na izmaštanim scenarijima, kroz besomučno posrbljavanje – zatire se višeetnički, višejezični, višekulturalni, višekonfesionalni identitet Vojvodine.

Ove godine navršilo se i tačno 30 godina od “jogurt revolucije”, kada je nasilnim putem ukinuta vojvođanska autonomija. Bio je to početak kraja SFRJ i početak nesreće i bede koja će svoju eskalaciju doživeti devedesetih u strašnim ratovima koji su za sobom ostavili pustoš svake vrste i koju ćemo još dugo osećati.

Šta je ostalo od Vojvodine danas i da li je moguć njen politički, društveni i ekonomski oporavak? Kako osećamo Vojvodinu danas i da li je uopšte još uvek osećamo kao poseban entitet? Da li je Vojvodina odlukom o prisajedinjenju “oslobođena”, ili je postala ratni plen Srbije? Da li se odnos prema Vojvodini promenio sto godina kasnije?

To su samo neke od tema o kojima ćemo, uz vašu pomoć, razgovarati sa učesnicima tribine.

Radujemo se druženju!

S poštovanjem,

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Details

Date:
29 Novembra, 2018
Time:
20:00 - 22:00
Event Categories:
,
Event Tags:
, , , , , ,

Organizer

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Website:
http://www.ndnv.org/

Venue

Medija centar Vojvodine
Zmaj Jovina 3/I
Novi Sad, Vojvodina 21000 Serbia
+ Google Map
Phone:
+381214723180
Website:
http://mcvojvodine.org