Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Tribina “Politika i mediji – Slučaj RTV”

Maj 18, 2017 @ 19:00 - 21:00

Koliki je uticaj “političke klijentele” na medije danas u Srbiji? Ima li klijentelizma u medijima i kako se odupreti toj pojavi? Da li je “slučaj RTV” samo najvidljiviji, ili klijentelizma ima i u drugim medijima? Da li građanski aktivizam i protesti mogu da utiču na ostvarivanje osnovnih prava i sloboda u medijskoj sferi? Gde su u toj klijentelističkoj kakofoniji novinari, njihov položaj i radna prava?

Na ova i mnoga druga aktuelna pitanja, poput drakonskih sudskih presuda usmerenih ka medijima koji su zadržali kritički ton prema vlasti, odgovor će pokušati da pronađu:

Marinika Tepić – političarka
Darko Šper – poverenik sindikata Nezavisnost
Dragan Gmizić – novinar
Branislava Opranović – novinarka
Nedim Sejdinović – predsednik NDNV.

Rezultate poslednjeg merenja Indeksa klijentelizma predstaviće Smiljana Milinkov, menadžerka projekta Media Circle u NDNV.

Tribina je deo projekta “Odgovor građana na klijentelizam u medijima – MEDIA CIRCLE”, u okviru kojeg se u šest zemalja istovremeno meri takozvani Indeks klijentelizma. Rezultati poslednjeg merenja (2015) pokazali su da je Srbija zabeležila najznačajniji pad u sposobnosti društva i države da otkrije i spreči klijentelističku praksu u medijima. Novo merenje je u toku!

Uticaj uskih krugova moći (klijentele) na sadržaj medija više nije upitan, već je pitanje šta da radimo sa njim. Osim drstičnog uticaja klijentelističkih praksi, mediji se danas u Srbiji bore i sa “političkim klijentima”, odnosno uplivom politike u njihov rad i uticaj na slobodu govora.

Jedan od najdrastičnijih primera ovakvih praksi zabeležen je pre tačno godinu dana, kada je na pokrajinskom javnom servisu Radio televiziji Vojvodine (RTV) nakon pokrajinskih izbora i promene političke strukture u pokrajinskoj vlasti 2016. godine, došlo do masovnih “prekonoćnih” promena, čije posledice RTV oseća i danas.

Godinu dana kasnije, rezultati više istraživanja pokazuju da je gledanost RTV značajno opala u odnosu na period pre smena novinara i urednika, a ono što posebno zabrinjava je činjenica da su ti monitorinzi zabeležili i praksu favorizovanja pojedinih političkih funkcionera, kao i neobjektivno izveštavanje.

Organizator tribine je Vojvođanski građanski centar uz podršku NDNV. Nosilac projekta Media Circle je Partnerstvo za društveni razvoj iz Zagreba, a osim u Srbiji i Hrvatskoj merenja Indeksa se odvijaju i u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Rumuniji.
Dobrodošli!

Venue

Medija centar Vojvodine
Zmaj Jovina 3/I
Novi Sad, Vojvodina 21000 Serbia
+ Google Map
Phone:
+381214723180
Website:
http://mcvojvodine.org