Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Tribina “Novinar između plate i solidarnosti”

Mart 16, 2017 @ 19:00 - 21:00

Medijska scena u Srbiji suočava se, više nego ikada, sa padom kvaliteta, cenzurom i autocenzurom, kršenjima zakona i svakodnevnom tabloidizacijom i banalizacijom javnog govora. Trend opadanja standarda novinarstva može se objasniti medijskim klijentelizmom. On predstavlja uticaj uskih krugova moći (klijentele) na sadržaj medija i danas više nije pitanje da li on postoji, već šta možemo da učinimo kako bismo ga prepoznali i umanjili njegove efekte.

Kako klijentelizam utiče na medije? Šta je “medijska hajka”? Šta da radimo ako se neko ogluši o prava naših kolega? Hoće li se svako za sebe plašiti ili se, pak, svako za sebe boriti? Postoji li mogućnost međusobne podrške među novinarima? I da li je novinarska plata veća od njihove solidarnosti?

Na ova i mnoga druga aktuelna pitanja, biće predmet razgovora sa gostima tribine, a među njima su:

Dragana Pećo, novinarka KRIK – Mreža za istraživanje kriminala i korupcije
Dinko Gruhonjić – programski urednik NDNV-a
Radmila Leovac – novinarka koja se u svom istraživanju za portal Fairpress.eu bavila zaradama novinara
+ Specijalni gost

Tribina će biti održana u okviru projekta Media Circle, koji u šest država sprovodi konzorcijum nevladinih organizacija, a nosilac je Partnerstvo za društveni razvoj iz Zagreba. U okviru projekta svake godine tim istraživača u svim zemljama učesnicima meri Indeks klijentelizma, a analize su dostupne na sajtu ndnv.org.

Rezultate istraživanja o samom Indeksu klijentelizma u medijima predstaviće Momčilo Živadinović iz Komiteta pravnika za ljudska prava YUCOM, iz partnerske organizacije projekta Media Circle u Srbiji.

Pozivamo vas da nam se pridružite i izveštavate!

Details

Date:
Mart 16, 2017
Time:
19:00 - 21:00
Event Categories:
,
Event Tags:
, , , , , , ,

Venue

Medija centar Vojvodine
Zmaj Jovina 3/I
Novi Sad, Vojvodina 21000 Serbia
+ Google Map
Phone:
+381214723180
Website:
http://mcvojvodine.org