Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Projekcija filma “Kosovo… Nazdravlje! Gëzuar!”

Juni 12, 2017 @ 18:00 - 20:00

Nezavisno društvo novinara Vojvodine, BIRN Kosovo i forumZFD vas pozivaju na projekciju dokumentarnog filma “Kosovo… Nazdravlje! Gëzuar!”

U razgovoru nakon projekcije, učestvovaće:
— Aleksandar Reljić, autor filma,
— Isak Vorgučić, protagonista filma,
— Nataša Govedarica, dramaturškinja.
Razgovor će voditi novinar Dinko Gruhonjić, koproducent filma.

O filmu:
“Kosovo… Nazdravlje! Gëzuar!” je priča o susretu Arija Abduljija i Isaka Vorgučića. Oni u srpskoj enklavi nadomak Prištine, pretresaju konfliktnu kosovsku stvarnost za kafanskim stolom. Dok se opijaju, dvojica predstavnika duboko suprotstavljenih strana, iako su u stanju da sede za istim stolom, smatraju da je multietničko Kosovo “propala ideja” i da je suživot Srba i Albanaca nemoguć. Ari, koji je svoju OVK uniformu okačio o klin prvog dana nakon rata na Kosovu i Isak, koji je napustio monaški život jer se zaljubio, su novinari koji i danas utiču na javno mnjenje Kosova.
Sa druge strane, Srbin i Albanac koji ih demantuju, su Slaviša Stojanović i Mentor Gaši, koji u istoj u srpskoj enklavi drže azil za ulične pse. Sa puno ljubavi i predanosti, ovaj Srbin i Albanac zbrinjavaju bolesne kučiće, dopremaju ih u azil, leče i pokušavaju da ih udome. Zaokupljeni svojim humanim radom, a i velikim finansijskim problemima, Mentor i Slaviša uopšte nisu opterećeni kosovskim konfliktom, politikom i međunacionalnim odnosima na Kosovu.

Dokumentarni film “Kosovo… Nazdravlje! Gëzuar!” je rezultat projekta “Stvarni ljudi – stvarna rešenja” o odnosima Kosova i Srbije iz ugla istorije, svakodnevice, budućnosti, koji su zajednički realizovali Nezavisno društvo novinara Vojvodine, BIRN Kosovo i forumZFD Beograd, uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji. Pored ovog dokumentarca, producirano je još četiri, čije se promocije očekuju u Srbiji i na Kosovu.
—————————————————————————————————————————————————————————-

Promocija filma je prvo bila organizovana u bioskopu “Arena cineplex” ali je iz bezbednosnih razloga projekcija prebačena u Medija centar Vojvodine.

“Nakon niza pretnji i poziva na linč, upućenih organizatorima i publici putem društvenih mreža od ekstremističkih i profašističkih organizacije, a uzevši u obzir činjenicu da su u isto vreme u bioskopu Arena zakazani i događaji u kojima učestvuje veliki broj maloletnih lica, NDNV je doneo ovu odluku procenujući da bi eventualno nacionalističko divljanje i nasilje moglo da ugrozi i bezbednost dece”, piše u saopštenju za javnost.

NDNV je pozvao građane da sutra dođu na projekciju i tako daju i svoj glas protiv pojačanog delovanja ekstremista, fašista i neonacista u Novom Sadu, Vojvodini i Srbiji.

Na linku  “Kosovo… Nazdravlje! Gëzuar!” možete pogledati film, ukoliko niste u mogućnosti da prisustvujete projekciji.

Venue

Medija centar Vojvodine
Zmaj Jovina 3/I
Novi Sad, Vojvodina 21000 Serbia
+ Google Map
Phone:
+381214723180
Website:
http://mcvojvodine.org