Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Prezentacija Vodiča za pokretanje upravnih sporova u oblasti sufinansiranja projekata za ostvarivanje javnog interesa u javnom informisanju

Novembar 22, 2016 @ 12:00 - 14:00

Zakon o javnom informisanju i medijima predvideo je da se mediji, tačnije medijski sadržaji – na nacionalnom, pokrajinskom i lokalnom nivou – finansiraju isključivo kroz javne konkurse za sufinansiranje javnog interesa, definisanog zakonom.

Monitoring projektnog sufinansiranja medija od početka 2015. godine (“Bela knjiga” Koalicije novinarskih i medijskih udruženja) ukazuje da je u pitanju veoma kontroverzan proces: s jedne strane, organi vlasti realizuju javne konkurse poštujući zakonske odredbe;  s druge strane, veliki broj lokalnih samouprava na različite načine ili mimoilazili propise, provlačeći se kroz njihove nedorečenosti, ili direktno krši zakon.

Zakon o javnom informisanju i medijima i Pravilnik o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja ne predviđaju žalbe protiv odluke organa koji sprovodi konkurs. Jedini pravni lek koji predviđaju Zakon i Pravilnik je pokretanje upravnog spora protiv rešenja o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata.

S obzirom da je reč o potpuno novoj praksi, potrebno je da se mediji i organizacije civilnog društva bolje upoznaju sa mehanizmom upravnog spora.

Vodič za pokretanje upravnih sporova izradilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije u saradnji sa Advokatskom kacelarijom Vuković&Partners, i uz finansijsku podršku međunarodne donatorske organizacije Civil Right Defenders.

Preuzmi Agendu.

Details

Date:
Novembar 22, 2016
Time:
12:00 - 14:00
Event Category:
Event Tags:
, , , , , , , , ,

Organizer

Nezavisno udruženje novinara Srbije NUNS
Website:
http://www.nuns.rs/

Venue

Medija centar Vojvodine
Zmaj Jovina 3/I
Novi Sad, 21000 Serbia
+ Google Map
Phone:
+381214723180