Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Predstavljanje izveštaja „Podaci, a ne zvona i praporci – diskriminatorni incidenti i zločini motivisani homofobijom i transfobijom u Republici Srbiji u periodu od januara do novembra 2017“

Juni 26, 2018 @ 12:00 - 14:00

Ovom prilikom vas pozivamo na predstavljanje izveštaja „Podaci, a ne zvona i praporci – diskriminatorni incidenti i zločini motivisani homofobijom i transfobijom u Republici Srbiji u periodu od januara do novembra 2017“.

Ovaj izveštaj rezultat je rada udruženja „Da se zna!“ na monitoringu i dokumentovanju zločina iz mržnje i nastao je pre svega iz potrebe za vidljivošću baze koja svedoči o stepenu nasilja nad LGBTTIQA osobama koji je ujedno i najprecizniji indikator položaja ove zajednice u jednoj državi.

Ovom prilikom ćemo podrobnije predstaviti glavne rezultate našeg istraživanja, ali i reakciju nadležnih organa pri slučajevima napada na LGBTTIQA osobe.

Naš tim je u periodu od januara do novembra 2017. godine zabeležio 27 diskriminatornih incidenata i zločina iz mržnje prema LGBTTIQA osobama, odnosno 20 zločina iz mržnje, 2 diskriminatorna incidenta i 5 slučaja govora iz mržnje.

Podsećamo, izmenama Krivičnog zakonika iz 2012. godine uveden je član 54a kojim se sudovi obavezuju na strožije kazne za izvršioce krivičnih dela kada je razlog za njihovo izvršenje motivisan mržnjom na osnovu rase, veroispovesti, nacionalne i etničke pripadnosti, pola, seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Do danas nije donesena nijedna presuda koja je uzela u obzir ovaj član.

Izveštaj možete preuzeti OVDE.

Molimo vas da vaše prisustvo potvrdite mejlom na stefan@dasezna.lgbt ili telefonom na +381 62 27 90 29

Details

Date:
Juni 26, 2018
Time:
12:00 - 14:00
Event Categories:
,
Event Tags:
, , , , , ,

Organizer

Da se zna!
Website:
http://dasezna.lgbt/

Venue

Medija centar Vojvodine
Zmaj Jovina 3/I
Novi Sad, Vojvodina 21000 Serbia
+ Google Map
Phone:
+381214723180
Website:
http://mcvojvodine.org

Calendar powered by The Events Calendar