Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

NUNS poziva na trodnevni seminar za mlade novinare „Razvijanje praktičnih veština: Štampa, onlajn i tv produkcija“

Oktobar 9, 2017 - Oktobar 11, 2017

Seminar  u Novom Sadu od 09. do 11. oktobra 2017. godine. Krajnji rok za prijave do 20. septembra

Nezavisno udruženje novinara Srbije u saradnji sa Ambasadom SAD organizuje dva trodnevna seminara za novinara na temu „Razvijanje praktičnih veština: Štampa, onlajn i tv produkcija“.

Seminar u Novom Sadu će biti održan, od 9. do 11. oktobra, u prostorijama Medija centra Vojvodine (Zmaj Jovina 3/I).  

Na seminaru će učestvovati šest novinara iz novosadskih medija i šest iz drugih gradova Vojvodine. Prednost će imati novinari koji do sada nisu učestvovali u edukacijama u organizaciji NUNS-a i Ambasade SAD.  

Organizatori plaćaju hotelski smeštaj za učesnike koji nisu iz Novog Sada, kao i dnevnice svim polaznicima seminara. 

Zainteresovani treba da popune prijavni formular i pošalju ga elektronskom poštom na adresu sekretar@nuns.rs najkasnije do 20. septembra 2017.

Predavači:

ZORAN PAVIĆ

* Omladinske novine (NON): od 1982-1990, saradnik, urednik političke rubrike,

zamenik glavnog i odgovornog urednika

* Borba i Naša Borba (1990- 1998): urednik izdanja za Vojvodinu (godinu dana),

urednik sportske rubrike (osam godina)

* Glas javnosti (1998- 2000): urednik reportaža, noćni urednik (izdanja za Vojvodinu i

Beograd)

* Reporter (2000- 2004): šef  beogradske redakcije, odgovorni urednik, pa zamenik

glavnog i odgovornog urednika

* Status magazin (2004-2013): zamenik glavnog i odgovornog urednika

* Blic (2014-2016): zamenik noćnog urednika (štampano plus portal).

* Danas (2016 – ): urednik sportske rubrike

Bio je predavač i mentor u Novinarskoj školi omladine Srbije još 1984. u Umčarima. Takođe, predavač i mentor u Novinarskoj školi pod pokroviteljstvom Soros fondacije, a isti posao radio je i na Prvoj medijskoj akademiji (PMA). Održao veći broj predavanja po novinarskim radionicama u unutrašnjosti Srbije. Jedan je od autora zbornika „Putnici ludog tramvaja“, priručnika za novinare početnike.

Dobitnik je nagrade NUNS-a za istraživačko novinarstvo 2008. za tekst „Olako obećana silina“ u magazinu Status, o političkom, socijalnom i ekonomskom kontekstu koji su prethodili „Osmoj sednici CK SK Srbije“.

 

VLADO MAREŠ

* 2007-2008 na TV Avala autor dokumentarnih reportaža

* 2007-2008 na TV Avala autor dokumentarnih reportaža

* 2005-2006 vlasnik nezavisne TV produkcije, autor TV dokumentaraca

* 1995-1996 na BK TV jedan od urednika u informativnom programu

* 1993-1994 na TV Politika jedan od urednika u informativnom programu

* 1978-1992 na RTS-u novinar i jedan od urednika u informativnom programu

Od 1997. do 2005. i nakon 2008. godine radio u nekoliko beogradskih dnevnih novina i novinskih agencija. Bio i dopisnik londonskog Instituta za izveštavanje o ratu i miru (IWPR).

Dve godine radio u Kancelariji visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu kao supervizor za medije u pokretanju javnog servisa BiH.

Dve godine u Srbiji bio angažovan kao novinarski trener britanskog BBC-a.

Dobitnik nagrade za istrazivačko novinarstvo NUNS-a i Američke ambasade u Beogradu za 2006. godinu, za TV dokumentarac „Deportacija – nagrada za lojalnost“ o ratnim zločinima u BiH.

 

ANĐELA MILIVOJEVIĆ

Novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Srbije – CINS (www.cins.rs) koja piše o korupciji i kriminalu od 2011. godine.

Izveštavala je o skrivenom vlasništvu u medijima, korupciji u visokoškolskom obrazovanju, zloupotrebama u privatizaciji i javnim nabavkama, imovini državnih funkcionera.

Anđela se specijalizovala za slanje zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, pretraživanje online baza podataka i analizu velikog broja podataka.

Za svoj rad dobila je 3 nagrade za istraživačko novinarstvo koje dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije u saradnji sa Ambasadom SAD.

Kao deo CINS istraživačkog tima, dobitnica je Evropske novinarske nagrade za istraživačko novinarstvo 2017. godine i međunarodne nagrade “Entoni Luis” za izuzetno novinarstvo iz oblasti vladavine prava.

 

MILICA ŠARIĆ

U Centru za istraživačko novinarstvo Srbije – CINS (www.cins.rs) od 2012. godine kao novinarka i fektčeker.

Istraživala pranje novca, loše privatizacije, teme u oblasti energetike i ekologije, sektora privatnog obezbeđenja, finansiranja političkih partija i pravosudnog sistema.

Bila nominovana za nacionalnu (NUNS) nagradu za istraživačko novinarstvo 2016.

Za 2017. dobila nagradu Evropske unije za najbolju mladu istraživačku novinarku u Srbiji u prethodnoj godini. Deo je tima CINS-a koji je dobio međunarodnu nagradu “Entoni Luis” za izuzetnost u izveštavanju o vladavini prava, Evropsku novinarsku nagradu za istraživačko novinarstvo i druge.

Kao fektčeker radi i za međunarodnu novinarsku mrežu OCCRP, a nedavno je postala spoljni saradnik međunarodne fektčeking organizacije IFCN.

Ko-autor je publikacija o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, privatnom obezbeđenju i fektčekingu. Drži treninge o fektčekingu i veštinama istraživačkog novinarstva.

Prijavni formular, Novi Sad

Venue

Medija centar Vojvodine
Zmaj Jovina 3/I
Novi Sad, Vojvodina 21000 Serbia
+ Google Map
Phone:
+381214723180
Website:
http://mcvojvodine.org