Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Konferencija za novinare Grupe za konceptualnu politiku (GKP)

April 16 @ 12:00 - 13:00

Udruženje građana Grupa za konceptualnu politiku (GKP) iz Novog Sada vas poziva na konferenciju za novinare na kojoj će govoriti članovi i članice Grupe za konceptualnu politiku i Inicijative za lokalnu samoupravu: Branka Ćurčić, Zoran Gajić i Savo Romčević.

Konferencijom za novinare javnost će biti obaveštena o pokretanju Inicijative za lokalnu samoupravu i njenim ciljevima koji se tiču ohrabrenja građana da odbrane i zahtevaju svoje pravo na lokalnu samoupravu i na neposredno učešće u odlučivanju i upravljanju poslovima od javnog interesa u lokalnim i mesnim zajednicama u Novom Sadu. Inicijativa je pokrenuta u trenutku kada je ovo pravo građana ugroženo, s obzirom da je nedavnim izmenama Statuta Grada Novog Sada uz kršenje zakonskih procedura vlast ukinula gradske opštine i redukovala mnoge poslove grada, i time izvršila potpunu centralizaciju procesa donošenja odluka.

Putem konferencije javnost će biti pozvana da se uključi u akciju praćenja procesa, koji sledi nakon donošenja novog Statuta i kojim će biti uređeni opšti akti Grada o lokalnoj i mesnoj samoupravi, i kako on ne bi prošao bez učešća javnosti i građana u njihovom usvajanju. Da centralizacija vlasti temeljno ugrožava pravo građana na upravljanje poslovima od javnog interesa za lokalno stanovništvo, primer je prigradsko naselje Begeč i njegova mesna zajednica kojoj se oduzima nadležnost za upravljanje lokalnim vodovodom, bez bilo kakve komunikacije gradske vlasti i javnih komunalnih preduzeća sa stanovnicima ovog mesta, a za njihovo mišljenje se verovatno i ne interesuju.

O ovom slučaju kao i o mogućnostima i iskustvima neposrednog učešća građana u upravljanju i donošenju odluka putem javnih rasprava, mesnih zajednica i zborova građana, biće reči na javnoj tribini koju Grupa za konceptualnu politiku i Inicijativa za lokalnu samoupravu organizuju narednog dana, u sredu 17. aprila 2019. godine u 19h u konferencijskoj sali Nezavisnog društva novinara Vojvodine, a na konferenciji za novinare javnost će takođe biti pozvana da u njoj učestvuje. Gosti javne tribine će biti: istoričar umetnosti Novi Nebojša Milenković, potpredsednik mesne zajednice Begeč Milenko Uglješić i član GKP Zoran Gajić.

Pozivamo vas da prisustvujete konferenciji za novinare i da sa nje izveštavate, kako bismo zajedno obavestili javnost o važnim političkim promenama u Novom Sadu!

Details

Date:
April 16
Time:
12:00 - 13:00
Event Categories:
,
Event Tags:
, , , , , ,

Organizer

Grupa za konceptualnu politiku
Website:
http://www.gkp.org.rs/

Venue

Medija centar Vojvodine
Zmaj Jovina 3/I
Novi Sad, Vojvodina 21000 Serbia
+ Google Map
Phone:
+381214723180
Website:
http://mcvojvodine.org