Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Konferencija “Mediji civilnog društva – prilika koju ne smemo (ponovo) propustiti”

Novembar 24, 2017 @ 11:30 - 16:00

Imamo veliku čast da vas pozovemo da prisustvujete našem skupu, konferenciji o medijima civilnog društva kao medijsko-građanskoj alternativi koja nije u dovoljnoj meri iskorišćena u našoj zemlji.

Kao što ćete videti, na konferenciji “Mediji civilnog društva – prilika koju ne smemo (ponovo) propustiti” učestvuju medijski eksperti, predstavnici novinarskih i medijskih udruženja, kao i predstavnici nevladinih i međunarodnih organizacija. Konferencija će imati i međunarodnu dimenziju jer će na njoj učestvovati i koleginice iz Hrvatske koje će se nama podeliti veoma znakovita iskustva Hrvatske u sferi medija civilnog društva.

Konferencija se održava u veoma važnom vremenskom kontekstu – tokom (kontroverzne) izrade nove Medijske strategije.

Iskustva medijski razvijenih zemalja pokazuju da tržišni mehanizmi nisu dovoljni za održivo finansiranje novinarstva u javnom interesu. Potpuna komercijalizacija i konglomerizacija medija donela je razočaranje rezultatima delovanja medija u pogledu podizanja kapciteta javnosti da slobodno raspravlja o pitanjima od javnog interesa i donosi dobro zasnovane odluke. Korporativni mediji, snažno rukovođeni profitnim motivima, ugrozili su tradicionalne uloge medija kao izvora pouzdanih informacija, foruma za široku debatu o pitanjima od zajedničkog interesa i kontrolora vlasti. Stoga je mesto medija zajednice, odnosno medija civilnog društva u liberalnom okruženju od neprocenjivog značaja i za njihov rad postoji značajan broj stimulativnih mera i programa.
Nažalost, prethodna Medija strategija i medijska legislativa skoro da uopšte nije prepoznala prednosti medija civilnog društva u popunjavanju medijskih praznina na našoj medijskoj sceni (manjinsko i višejezično, lokalno i regionalno informisanje), uključujući tu i zaštitu medijskog pluralizma.
Cilj nam je da ova konferencija bude mesto na kojem će se formirati zajednički stavovi i preporuke medijske i šire društvene zajednice za medije civilnog društva u kontekstu donošenja nove medijske legislative.
OVDE možete pronaći publikaciju “Mediji civilnog društva – uputstvo za upotrebu”, koju su Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Medijsko odeljenje Misije OEBS-a objavili tokom protekle godine.
Konferenciju organizuju Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Medijsko odeljenje Misije OEBS-a u Srbiji, uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji.

Details

Date:
Novembar 24, 2017
Time:
11:30 - 16:00
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , , ,

Venue

Medija centar Vojvodine
Zmaj Jovina 3/I
Novi Sad, 21000 Serbia
+ Google Map
Phone:
+381214723180