Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Javna debata “Vojvodina – liderka rodne ravnopravnosti?”

29 Juna, 2017 @ 11:00 - 13:30

Akademija ženskog liderstva organizuje u četvrtak, 29. juna 2017. godine u Novom Sadu, u Medija centru Vojvodine (Zmaj Jovina 3/I) sa početkom u 11 časova javnu debatu pod nazivom „Vojvodina – liderka rodne ravnopravnosti?“ posvećenu stanju institucionalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, kako bi ukazala na važnost očuvanja i unapređenja institucionalnog okvira za rodnu ravnopravnost na svim nivoima vlasti. 

Autonomna pokrajina Vojvodina je od 2002. godine podizala lestvicu kada je u pitanju rodna ravnopravnost  formiranjem prvog izvršnog organa vlasti kojoj je ovo bilo u nadležnosti i nazivu – Pokrajinskog sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, kao i Odbora za ravnopravnost polova u Skupstini AP Vojvodine. Dobra praksa se nastavila 2004. godine donošenjem Odluke o ravnopravnosti polova u Skupštini AP Vojvodine koja je obavezala pokrajinske organe da poštuju i obezbede ravnopravnost žena i muškaraca, kao i formiranjem Pokrajinskog zaštitnika građana – Ombusmana koji među svojim pomoćnicima ima i Pomoćnika za rodnu ravnopravnost (2003. godine) i   Zavoda za ravnopravnost polova (2004. godine).

Trenutna situacija u pokrajinskim rodnim mehanizmima nije ohrabrujuća i aktivistkinje i aktivisti žele da skrenu pažnju javnosti na važnost opstanka još uvek krhkog sistema koji je doprinosio ostvarivanju ravnopravnog položaja svih građana i građanki Vojvodine.

Na javnoj debati će se okupiti predstavnici i predstavnice institucija sa svih nivoa vlasti koje se bave temom rodne ravnopravnosti, ekspertkinje, političarke, aktivistkinje koje će napraviti presek i analizu stanja, kao i predložiti mere za unapređenje postojeće situacije.

 Akademija ženskog liderstva je program čiji je osnovini zadatak da okuplja i jača kapacitete žena angažovanih u javnom i političkom životu i povezuje ih u borbi za unapređenje ženskih ljudskih prava. Akademija je nakon gašenja Uprava za rodnu ravnopravnost 2014. godine, organizovala javno zagovaranje za uspostavljanje novog mehanizma na nacionalnom nivou. Pozitivni pritisak i uključivanje svih važnih aktera, rezultirali su Odlukom Vlade da osnuje Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, koje i danas deluje.

******

Za sve dodatne informacije o javnoj debati, ali i ostalim temama iz oblasti rodne ravnopravnosti u Vojvodini, možete kontaktirati Mariju Srdić na telefon 060 533 55 07 i mail srdicmariji@gmail.comZa više informacije o Akademiji ženskog liderstva, posetite sajt www.liderke.org

Details

Date:
29 Juna, 2017
Time:
11:00 - 13:30
Event Category:
Event Tags:
, , , , , , ,

Organizer

Akademija ženskog liderstva
Email:
srdicmariji@gmail.com
Website:
www.liderke.org

Venue

Medija centar Vojvodine
Zmaj Jovina 3/I
Novi Sad, Vojvodina 21000 Serbia
+ Google Map
Phone:
+381214723180
Website:
http://mcvojvodine.org