Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Istraživačko-edukativna radionica o temama nasilja, govora mržnje i ekstremizma

Oktobar 24, 2018 @ 10:00 - Oktobar 25, 2018 @ 16:00

*Radionica zajedničkog istraživanja i delovanja – deo procesa pripreme pozorišne predstave*

Centar E8 i OPENS 2019 organizuju u Novom Sadu trodnevnu istraživačko-edukativnu radionicu posvećenu temama nasilja, govora mržnje i esktremizma. Poziv je namenjen zainteresovanim mladima iz srednjih škola, takođe mladim aktivistima/kinjama i volonterima/kama novosadskih društveno-angažovanih udruženja.

Ciljevi ovih radionica su zajedničko istraživanje stavova mladih kroz radionice i diskusije, odnosno edukacija kroz zajedničko ispitivanje pojava u društvu kao što su nasilje u raznim oblicima, ekstremizam, radikalizam, govor mržnje, predrasude i diskriminacija, netrpeljivost, pripadnost grupama, moć i odnosi, etiketiranje. Ove radionice su interaktivnog karaktera i odvijaju se u neformalnom okruženju, kroz raznovrsne aktivnosti bazirane na metodama vršnjačke edukacije i metodama zajedničkog učenja i delovanja. Svaka aktivnost i tema će se obrađivati iz ugla mladih, iz njihovog viđenja ovakvih pojava u društvu – a sa druge strane i iz uloge mladih i toga šta svi mi zajedno možemo učiniti kako bi doprineli prevenciji nasilja, dobrobiti svoje zajednice i povećanju bezbednosti na lokalu.

Šta su to nasilje, govor mržnje, ekstremizam? Koji su njihovi okidači? Zašto su u porastu u svetu? A u Srbiji? Koji su to stavovi i uverenja koja ih karakterišu? Zašto su mladi laka meta? Šta stoji iza?

Ove radionice predstavljaju nastavak i dalji razvoj „Budi muško“ programa – edukativnog programa za prevenciju rodno zasnovanog nasilja, koji se ovom prilikom proširuje i obogaćuje novim temama, kao i direktnim uključivanjem mladih devojaka u radionice, što će doprineti obuhvatnijem programu za mlade, novoj dinamici, novim diskusijama unutar grupe, kao i aktivizmu mladih za dobrobit lokalne zajednice.
Učesnici/e radionica će imati priliku da se i nakon završetka susreta aktivno uključe u zajednički rad na pripremi i realizaciji pozorišne predstave o temi nasilja i ekstremizma. Predstava se priprema i izvodiće se u Novom Sadu, a i u drugim gradovima Srbije.

Rezultati ove radionice i celog procesa će značajno doprineti i razvoju predstave ali i razvoju daljih edukativnih programa namenjenih mladima, koji imaju za cilj edukaciju, prevenciju i zaustavljanje nasilja, diskriminacije i govora mržnje, kao i podizanju svesti mladih na lokalu o ovim problemima. Radionice i ceo proces će voditi iskusni tim u kome su: Vojislav Arsić (direktor Centra E8 i pozorišni reditelj) Vanja Ristić (edukativna trenerica, antropološkinja) i Maja Maksimović (istraživačica, docent na Filozofskom fakultetu u Beogradu). Tokom dana radionica biće obezbeđeno osveženje i hrana za učesnike/ce.

Kontakt osoba: Branko Birač, Centar E8 (branko.birac@e8.org.rs, 060/ 40 888 65)

Details

Start:
Oktobar 24, 2018 @ 10:00
End:
Oktobar 25, 2018 @ 16:00
Event Categories:
,
Event Tags:
, , , , , , , , , ,

Organizer

Centar E8
Website:
http://e8.org.rs

Venue

Medija centar Vojvodine
Zmaj Jovina 3/I
Novi Sad, Vojvodina 21000 Serbia
+ Google Map
Phone:
+381214723180
Website:
http://mcvojvodine.org