KAKO DO PRIMENE ZAKONA U SLUČAJU GOVORA I ZLOČINA IZ MRŽNJE

 • IMG_2232
  Milan Antonijević
 • IMG_2237
 • IMG_2253
  Milena Vasić
 • IMG_2265
  dr Zorica Miršević
 • IMG_2268
 • IMG_2270
 • IMG_2275
 • IMG_2277
  Daško Milinović
 • IMG_2280

Novi Sad, 24.01.2017. – U cilju podizanja svesti o položaju pripadnika LGBT zajednice i problema neprimenjivanja krivičnog zakona za govor i zločin iz mržnje, u maloj sali Medija centra Vojvodina u Novom Sadu, održana je debata u organizaciji Komiteta pravnika za ljudska prava – YUCOM.

 

Uprkos činjenici da je Srbija usvojila Zakon o zabrani diskriminacije zajedno sa Akcionim planom, diskriminacija i nasilje protiv LGBT osoba su i dalje široko rasprostranjeni. Prema ocenama sagovornika iz LGBT organizacija postoji velika razlika između broja ljudi koji se njima obrate i broja prijavljenih slučajeva. Razlog tome nalaze pre svega u nepoverenju u institucije sistema, te kao poseban problem ukazuju i na nedostatak državne statistike po ovom pitanju. Takođe, postoji uvreženo mišljenje da ni policija ni tužilaštvo ne uključuje zločin iz mržnje u optužni akt kao otežavajuću okolnost, te da više pažnje posvećuje onim okolnostima koje su po ove nasilnike olakšavajuće. Govor mržnje je retko sankcionisan uprkos činjenici da je široko rasprostanjen u javnom govoru i institucijama.

 

U prvom delu diskutovalo se o nasilju na ulicama i problemu procesuiranja i sankcionisanja učinioca krivičnih dela koja su motivisana mržnjom, dok je drugi deo debate bio posvećen načinu izveštavanja medija u Srbiji o LGBT populaciji i govoru mržnje kao specifičnom medijskom nasilju prema pripadnicima ove populacije.

 

Povodom toga, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava, Milan Antonijević izjavio je da se „stanje u medijima po pitanju LGBT prava uglavnom popravilo, ali da takve teme teško dospevaju u medije, te da se, osim prenošenja saopštenja LGBT organizacija, pojavljuju mahom u tabloidnom sadržaju ili se svode na izveštavanje o Prajdu, a neretko u veoma negativnim konotacijama“.

 

Učesnici debate su se složili da je neophodno podsticati javne rasprave o ovim temama i raditi na osnaživanju pripadnika LGBT zajednice da prijavljuju zločine i govore iz mržnje, što se najbolje može učiniti širenjem informacija o pozitivnim primerima brze i efikasne reakcije svih nadležnih organa u takvim situacijama.

 

Debata se održala u okviru projekta „Stvaranje tolerancije i razumevanja prema LGBT populaciji u srpskom društvu“, koju podržava Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.